Blog: Hoe ontwikkel je je eigen stijl met fotografie?
Je camera goed leren kennen
Het is tof als jij kunt toveren met de camera, dat je begrijpt wat je aan het doen bent. Zonder dit kom je ook een heel eind, maar wanneer je begrijpt hoe de sluitertijd, diafragma en de ISO waarde zich verhouden ten opzichte van elkaar, dan kun je hier handig gebruik van maken.
Plezier beleven
Plezier, passie en interesse, daar begint het mee. Jezelf vrij voelen tijdens het fotograferen. Je hoofd helemaal leeg en doen wat je het liefste doet. Dat kan met fotografie. Kijk van welke onderwerpen jij gelukkig wordt.
Kijken naar andermans werk
Hoe meer je je gaat verdiepen in fotografie, hoe kritischer je wordt. Je gaat op steeds meer dingen letten, zoals de scherpte/diepte, kwaliteit van de foto en of de afbeelding voor je gevoel klopt. Waarbij de één een compositie fantastisch vindt, zal de ander het minder waarderen. Geloof in je eigen kunnen en ontwikkel jouw eigen stijl. Een mooi voorbeeld is Anton Corbijn. Hij is wereldberoemd geworden met zijn afbeeldingen en heeft een eigen manier van fotograferen ontwikkeld, waarbij de foto’s niet altijd even scherp zijn.
Vraag jezelf af wat je het allerleukste vindt
-
Zie je jezelf een hele middag langs een sportveld staan? Investeer dan in telelenzen.
-
Ben jij dol van kleine beestjes? Kijk naar de mogelijkheden van een macrolens.
-
Zou jij graag op festivals fotograferen? Sluit dan bij optredens aan en investeer in een lens met een vast brandpuntafstand.
Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Ga je dan daarin verdiepen! Volg bijvoorbeeld op Instagram mensen die dezelfde interesses hebben. Kijk goed hoe zij de foto’s maken en wat je zo aantrekt bij deze afbeeldingen. Hierdoor word je nog kritischer. Wat jouw eigen foto’s ten goede komt. Hieronder een aantal vragen die je kunt stellen bij het bekijken van andermans beeld.
Vragen bij het kijken naar andermans beeld:
-
Waar komt het licht vandaan?
-
Vanuit welk perspectief is de foto gemaakt?
-
Is er veel of weinig afstand gehouden?
-
Wat is het onderwerp?
-
Zal er gebruik gemaakt zijn van een flitser?
Hieronder een voorbeeld hoe ik als fotograaf aan het werk ga.
Je eigen stijl creëren gaat vanzelf wanneer je doet waar je goed in bent. Je gaat met de stroming mee. Het brengt je geluk en dat geluk kun je delen met mensen die jouw stijl mooi vinden. Als vanzelf navigeren mensen op jouw manier van fotograferen. Daar hoef je weinig voor te doen. Wat je wel kunt doen is inspiratie halen uit andere. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden.
Een mooie ochtend
Ik ben dol van de natuur en dan al helemaal van bloemen. Het voor- en najaar vind ik het mooiste jaargetij. De zon komt dan net iets later op, zodat ik iets langer in bed kan blijven liggen. In het najaar hangt de mist laag bij de grond en krijg je mysterieuze plaatjes.
Gebruik maken van de elementen die er zijn, dat vind ik gaaf.
Onderstaande plaatjes zijn in het voor- en najaar gefotografeerd. Het licht is niet te fel en de kleuren geoptimaliseerd.
Zelf vind ik het interessant om te spelen met het diafragma getal. Deze zo laag mogelijk instellen, zodat je maar een klein deel scherp krijgt. Dan diverse plaatjes maken van een onderwerp, zodat je later op de computer kunt zien welke het mooiste is. Dat is vaak heel subtiel. Bij de foto links boven is scherp gesteld op de kern van de bloem, maar ik had ook op de voorste blaadjes de focus kunnen leggen. Daar waar de focus is, daar wordt je oog naartoe getrokken.
Nabewerking
Het moment vangen vind ik het mooist. Voor de nabewerking gebruik ik Lightroom. De lichtkamer. Daarbij zet ik de lichte en donkere delen aan. Optimaliseren.
In het boek: ‘stap voor stap leren fotograferen’ lees je meer over het toepassen van je compositie.