Macrofotografie
Dit blog over macrofotografie is voor mensen die heel dichtbij willen fotograferen, die in de bloem willen kruipen of de stippen van het lieveheersbeestje willen tellen.
Macrolenzen
Deze lenzen zijn vaak 1:1. Dat wil zeggen dat 1 cm in werkelijkheid 1 cm in beeld is. Nu heb je ook macrolenzen die nog meer kunnen inzoomen. Mocht jij de ambitie hebben om de ogen van de libellen te fotograferen, dan heb je niet genoeg aan een macrolens van 1:1, maar moet je nog verder gaan uitvergroten. Je hebt lenzen die tot 5x kunnen uitvergroten. Je kunt er ook voor kiezen om een Raynox macro conversie lens aan te schaffen. Deze vergroot je eigen macrolens.
Vind je de aanschaf van een macrolens nog wat duur, dan kun je voorzetlenzen of tussenringen gebruiken. Heb jij een camera met een vaste lens, dan kun je kijken naar de mogelijkheden van een voorzetlens. Daarmee vergroot je je eigen lens. Je kunt dan prachtig uitvergrote foto’s maken. Bedenk wel dat het met voorzetlenzen en tussenringen lastiger is dan met een macrolens. Vergelijk het met op je gympen de halve marathon lopen.
Soms staat op jouw lens dat deze ook geschikt is voor macrofotografie, dat is niet te vergelijken met een echte macrolens. Met een macrolens kun je de stampers in de bloem tellen, dat wordt lastiger met een lens die aangeeft dat hij een macrostand heeft.
Welke soorten lenzen?
Je hebt macrolenzen van 35 mm, 85 mm, 105 mm, 150 mm en zelfs 200 mm. Een macrolens heeft een vaste brandpuntafstand. Wil je een bloem naar voren halen, dan moet je zelf naar voren gaan. Doordat de lens 1 op 1 weergeeft, komt jouw onderwerp redelijk groot in beeld.
Vaste brandpuntafstand
Hoe hoger de brandpuntafstand, hoe meer afstand je kunt houden. Met een 150 mm lens kun je meer afstand houden dan met een 105 mm lens. Dat is handig als je insecten of vlinders wilt fotograferen. Macrolenzen die meer kunnen inzoomen zijn zwaardere lenzen. Zelf heb ik de 105 mm lens. Een goede lens om te starten met macrofotografie. Je houdt voldoende afstand en de lens is niet te zwaar.
Voordat je gaat starten met macrofotografie, ga eerst gewoon aan de slag met een standaard lens van 18-55 mm. Als je dat begrijpt en onder de knie hebt, kun je een stap verder. Dan kun je echt gaan genieten van de macrolens.
Voorbeeld van macrofotografie
De foto hierboven is gemaakt met een 100 mm lens. Hierdoor komen de heidedop en vlinder mooi in beeld. Je kunt als het ware de natuur in duiken. Het diafragma is f/2.8. Dit noem je een laag diafragma, wat ervoor zorgt dat er een klein deel scherp wordt. In dit geval de vlinder en de heidedop. De achtergrond is mooi onscherp.
De sluitertijd is 1/1600ste, wat een snelle sluitertijd betekent.
De ISO-waarde is 400. Een goede ISO-waarde voor een wat snellere sluitertijd. Op die manier krijg je de vlinder scherp in beeld. De kwaliteit van jouw foto blijft prima met een ISO-waarde van 400.
Een macro fotografie workshop volgen?
Verschil tussen een groothoek en een macrolens
59 mm, f/4, 1/640ste, ISO 100 105 mm, f/5.6, 1/200ste, ISO 100
De linker foto is met een gewone lens gemaakt. Deze lens is met 59 mm ingezoomd. De camera stond op statief en op exact dezelfde plek werd de macrolens van 105 mm aan het toestel geschroefd. Je ziet bij de tweede foto dat er meer is ingezoomd en dat er maar een klein deel van de plant zichtbaar is. Je duikt als het ware in het onderwerp. Doordat de lens 1:1 is zie je de hartjes van het gebroken hartje ineens veel groter. Dat is het mooie van een macrolens.