Blog scherpstellen

Scherpstellen

Dit blog is geschreven voor de beginnende fotograaf, Je zet de eerste stappen uit de automaat.

Waarom in de P stand fotograferen en niet in de automaat.

Dit blog gaat toch over scherpstellen? Ja dat klopt, dat heb je goed bedacht, waarom begin je dan over de P stand.  Omdat je in de P stand zelf kunt bepalen waar je gaat scherpstellen. Jep waar. 

In de automaat gaat alles automatisch.  Diafragma, ISO, sluitertijd, maar ook waar je gaat scherpstellen. Tja en dan gaat je camera ergens scherpstellen wat jij helemaal niet wilt. Hij weet natuurlijk helemaal niet wat jij scherp wilt hebben. Je raakt hopeloos gefrustreerd, stelt nog een keer scherp en hebt besloten dat fotografie toch niets voor jou is.

Ho ho, niet opgeven, eerder vertelde ik al dat jij kunt bepalen waar je kunt scherpstellen. In de P stand kun je namelijk Diafragma, ISO waarde en sluitertijd op automatisch zetten, gelukkig maar, want als je op safari gaat en snel wilt fotograferen heb je even geen tijd om na te denken, dat begrijp ik wel hoor, maar je hebt wel tijd om zelf je scherpstelpunt te bepalen. Je laat de camera scherp voor je stellen, dat is handig als je op safari bent. Nu zul je zeggen, nu snap ik het niet meer, je zei net nog dat  ik ging bepalen waar ik scherp stel, dat is helemaal, waar, maar jij kunt bepalen waar en je camera stelt voor je scherp. Handig he

De foto hieronder is een voorbeeld. Jouw camera stelt overal scherp, behalve waar jij wilt. Wanneer jij bepaald waar de camera scherp stelt, kun je je scherpstelpunt op het bloemetje zetten, de camera gaat voor jou scherpstellen en jij hebt precies scherp waar jijhet scherp wilt hebben.

Bij de ene camera vind je aan de zijkant van de lens een knopje met AF, M of MF. Bij andere camera’s zit deze functie aan de zijkant van de camera, bestudeer dan even je camera of je een knopje ziet met AF, MF. tja wat als je dit beide niet ziet staan, raak vooral niet in paniek. Heb je een compact camera, dan kan je dit gewoon weg niet wijzigen, maar heb je een camera waarbij je de lens eraf kunt schroeven dan kan de lens op AF, M of MF zetten. Neem een kijkje in de camera. Vaak is er een snel toets, Je vind het niet altijd in het menu, maar onder bijvoorbeeld een F knop.

Wat betekent AF, M of MF

De AF staat voor autofocus. Dat betekent dat de camera automatisch scherp gaat stellen voor jou. Dat is handig als je op safari bent. De M of MF staat voor Manual of wel handmatig dan moet je echt handmatig scherpstellen, niet handig op safari.

Je gaat dan aan de lens draaien en ziet het beeld vanzelf scherp worden. Handig met nachtfotografie of product fotografie

Maar er zit nog een mogelijkheid op je camera die je wel in de P stand kunt gebruiken maar niet in de automaat.

Dat is dat jij kunt bepalen waar de camera in de AF stand gaat scherpstellen. Bij Nikon heet dit de AF veldstand. Bij de Canon zit het knopje vaak aan de rechterbuitenkant. Bij Canon druk je op het buitenste knopje en de camera vraagt automatisch of handmatig. Deze zet je op handmatig, Je camera gaat nog steeds scherp voor je stellen, maar jij bepaald waar. Met de pijltjes toetsen kun je het blokje verplaatsen en dat is nu juist wat we willen, jij wilt namelijk bepalen waar je gaat scherpstellen en de camera die gaat voor jou scherpstellen.

Bij de Nikon ga je opzoek naar de AF veldstand, bij Sony ga je opzoek naar scherpstelpunt verplaatsen. Deze zet je op enkelpunt. Dan komt er 1 punt tevoorschijn. Dit punt kun je net als bij de Canon zelf verplaatsen. Dat is super handig, want dan kun jij bepalen waar er scherp gesteld wordt en je camera stelt netjes scherp voor je.

Ja en dan kun je rustig op safari, jij kunt je scherpstel punt richten op het wilde beest, de rest gaat dan voorlopig automatisch.

Wil je echt gave foto’s maken, misschien is een cursus dan aan te raden, dan leer je ook je diafragma instellen, gebruik maken van een snelle sluitertijd en een juiste ISO, maar je moet uiteraard ergens beginnen.

Benieuwd naar het cursusaanbod