Blog, Tijdens de kermis fotograferen

Blog, tijdens de kermis fotograferen

Welk diafragma kun je met ronddraaide attracties gebruiken?

Wanneer je zoveel mogelijk beweging wilt, dan wil je een zo langzaam mogelijke sluitertijd.

Dit doe je door de lamellen van het diafragma helemaal dicht te draaien. Je gaat spelen met het diafragma, zodat je met diverse sluitertijden kunt fotograferen.

Denk aan een diafragma beginnend bij f/ 11, daarna f/16 en misschien wel tot f/22. Hoe hoger het getal, hoe langzamer de sluitertijd.

Hoe langzamer de sluitertijd hoe meer beweging. Het is een kwestie van uitproberen wat een tof effect geeft.

Onderstaande foto

De foto die je hieronder ziet is gefotografeerd met een ISO waarde van 200. Je zou ook voor een ISO van 100 kunnen kiezen. 

Het diafragma is dichtgedraaid naar f/ 14. Op die manier wordt de sluitertijd langzamer. Hierdoor verkrijg je een sluitertijd van 8 sec. Wil je de sluitertijd nog langzamer, dan draai je de lamellen nog verder dicht. Zou je voor een diafragma van f/22 gaan, dan zit je in deze situatie op een sluitertijd van ongeveer 12 sec.

Tijdens de kermis fotograferen
ISO 200, 18 mm, 8 sec, f/14

Tijdens de workshop gaan we aan de slag in de M stand.

Je leert geheel alles handmatig in te stellen en handmatig scherp te stellen. Tevens gaan we spelen met het diafragma getal. Je leert hoe je je witbalans vast kunt zetten en hoe je zonder beweging een haarscherpte foto maakt.

Elk jaar in augustus is de Kermis in Alkmaar en gaan we met een groep op pad. Hoe tof om aan te sluiten en begeleid te worden om mooie plaatjes te schieten.

Meer lezen