Blog witbalans instellen
Jij gaat in dit blog leren hoe je je witbalans instelt. Het is een stukje uit het boek, stap voor stap leren fotograferen. Je leert hoe je dit instelt in de camera, zodat je dit direct zelf in kunt stellen. Met kunstlicht kan het instellen van de witbalans handig zijn. Je leest hier een begin, in het boek stap voor stap leren fotograferen lees je hier verder over.
Het instellen van de witbalans gebruik je tijdens de workshop staalwol fotografie en de cursus nachtfotografie. Met de cursus na de basis wordt uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp witbalans
Witbalans of kleurentemperatuur
De witbalans of kleurentemperatuur vertelt iets over de kleurtint van de foto. Als je gaat scherpstellen bepaalt de camera ook zijn kleurentemperatuur. In veel gevallen gaat dat prima. Helemaal overdag met voldoende licht, dan zien je afbeeldingen er prachtig uit. Standaard staat het toestel op automatische witbalans (AWB). Wanneer de kleurtinten gaan afwijken van de standaard dan kan het misgaan.
Herfstfotografie
Ik zal een aantal voorbeelden noemen. Je wilt in de herfst de herfsttinten intens weergeven. Je ogen ervaren deze kleurenpracht, maar het toestel maakt de foto vaal. De camera is in dit geval niet in staat om de kleuren levendig weer te geven.
Nachtopname
Bij het maken van stadsfoto’s in de avond kan het gebeuren dat de afbeelding een oranje gloed heeft. Je ogen zetten het kunstlicht om in kleuren die voor jou aanvaardbaar zijn. Het toestel kan dit minder goed. In dit soort gevallen kan je ingrijpen. Jij gaat de kleurentemperatuur naar jouw hand zetten. In dit hoofdstuk ga je hier alles over leren.
Witbalans instellen
Pak je camera er lekker bij en ga op zoek naar de sneltoets. Voor de Nikon is dit de I, de Canon de Q of WB, bij de overige merken kan dit de FN of oké knop zijn. Bekijk eventueel een instructiefilm van jouw toestel om de functie toe te passen.
In de snelfunctie ga je op zoek naar de witbalans (AWB), wandel door de pictogrammen en activeer deze. Zie je geen AWB staan, dan kan het zijn dat dit al is ingesteld. Kijk of je een wolk, huis met schaduw, zon, gloeilamp, kunstlicht, TL verlichting of flitser ziet. Hieronder zie je een foto van de witbalans. Je ziet dat de kleurentemperatuur direct wordt toegepast. De foto die op schaduw staat, ziet er warmer uit, dan wanneer je hem op kunstlicht zet. Het ene toestel is uitgebreider met zijn witbalans, dan de andere.
Schaduw of bewolkt
Zet je de camera op schaduw of bewolkt, dan wordt er iets meer geel, rood en oranje tinten toegevoegd. Deze functie is geschikt op een herfstachtige dag wanneer je de kleur geel, rood of oranje wat wilt aanzetten, zoals de foto hieronder. De bruintinten worden wat warmer, waardoor de afbeelding er behaaglijker uitziet.
Zon
De functie ‘zon’ gebruik ik vrijwel nooit. De ochtendzon heeft een andere kleurentemperatuur, dan de middag- of ondergaande avondzon. Dit maakt dat de kleur kan variëren (zie Kelvin grafiek).
Gloeilamp, TL verlichting (fluoriscerend), kunstlicht of flitser
‘s Avonds kun je kiezen voor gloeilamp, kunstlicht, TL verlichting (fluoriscerend) of de flitser. In deze functies gaat het toestel meer blauwtinten toevoegen. Wanneer je dit overdag aan zet, dan worden je foto’s blauw. Met avondfotografie kunnen je foto’s een oranje gloed hebben. Met de functie gloeilamp, TL verlichting, kunstlicht of flitser voeg je blauw toe, waardoor de kleur oranje richting wit gaat. In de Kelvin grafiek zie je wat elke waarde betekent.
Zou je graag verder willen lezen over dit onderwerp, dat kan in het boek stap voor stap leren fotograferen.