Wat voor type flitser kies jij?

Wat voor type flitser kies jij?

De diversiteit aan flitsers is enorm, maar waar moet jij op letten

Afhankelijk van je budget en je wensen zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van flitsers.

Als eerste kun je jezelf de vraag stellen, wat wil ik met mijn flitser en waar wil ik mijn flitser hoofdzakelijk voor gebruiken? Hierbij kun je denken aan binnen fotografie, of wil jij de flitser juist gaan gebruiken om foto’s in te flitsen. Ga je de flitser regelmatig gebruiken of soms.


flitser

We beginnen met de instap modellen, die ik overigens niet zou aanraden.

Hiernaast een flitser die geschikt is voor systeem en compact camera’s.  Deze flitser kun je kopen voor ongeveer € 130.- euro. Het is een flitser van het merk Metz. De flitser heeft een richtgetal van 26. Het grote nadeel van deze flitser is dat  je de kop niet kunt draaien.

Wat betekent het Richtgetal?

Misschien gaat het je nu al duizelen.  Er staat iets over een richtgetal en over het merk Metz, maar wat moet jij dan kiezen. Het richtgetal is met recht een richtgetal en geeft richting. Het zegt iets over de afstand van je flitser.  Hoe hoger je getal, hoe groter het bereik van je flitser. Maar wat is dat bereik dan? Stel jij ziet een flitser met een richtgetal van 50. Het richtgetal is meestal gebaseerd op ISO 100. Je zet je diafragma op F5.6. Dan wordt de formule 50 : F5.6 = 9 meter ver. Dit betekent dat deze flitser wel 9 meter ver kan flitsen met deze waardes. Dan hadden we het merk Metz. Metz is een fabrikant die voor meerdere type camera’s flitsers levert. Je kunt bijvoorbeeld een Metz type canon kopen. Of Metz type Nikon. Houd dit wel goed in de gaten, anders past je flitser niet. Metz is overigens een prima type flitser.

flitser

Een flitser die je kunt draaien, zonder achterscherm. Bij deze flitsers kun je niet aflezen wat je waardes zijn, maar dit kun je wel in de body van je camera. Het zorgt ervoor dat de flitser iets goedkoper is.

Het nadeel is dat je telkens in de body van de camera moet kijken.

flitserr

Een flitser die je kunt draaien, waarbij je het achterscherm kunt lezen en die prijstechnisch aantrekkelijk is. Dat is de Yongnuo. Deze flitser heeft een richtgetal van 58 en kost ongeveer € 170.-. Op de site van Fotokonijnenberg staan reviews van mensen die deze flitser hebben aangeschaft.

Let wel, mensen melden dat de kwaliteit van deze flitser afwijkt van originele flitsers. De keuze is aan jou.

Wat betekent flitsen in TTL of in de M stand en wat betekent High speed?

Dan is er nog iets waar je op kunt letten bij het kopen van een flitser. Is de flitser TTL gestuurd of alleen manual. Het is zeer handig als de flitser TTL gestuurd is. TTL betekent true the lens, dit houd in dat de flitser communiceert met de camera. Verder lees je wel eens dat de flitser High speed ondersteunt. Dit betekent dat de flitser met snellere sluitertijden kan blijven flitsen.


flitser

Oke je wilt gaan voor een goede flitser, waarbij de kop kan draaien en die mogelijk ook werkt als de flitser van de body af wordt gehaald. (kan zeer handig zijn). Je wilt een flitser van het eigen merk. Dan zou je bijvoorbeeld kunnen gaan voor een canon speedlite

Kortom de keuze is aan jou. Ga je voor een goedkope flitser, waarbij de kop niet kan draaien (af te raden), ga je voor een tweede hands versie. (koop dit altijd bij een dealer) Kies je liever voor een flitser zonder achterscherm of gaat jouw keuze uit naar een goedkope variant. Maar je kunt natuurlijk bij voldoende budget ook voor de duurdere variant gaan.

Ben jij in het bezit van een flitser en zou je heel graag hier een cursus voor willen volgen?
Meld je aan