Exporteren in Lightroom

“De stappen voor jou nog even duidelijk op een rij”

jij wilt iets over exporteren leren. Hieronder zie je een afbeelding uit Lightroom. Links onderin zie je importeren en exporteren. Als je goed kijkt zie je hier catalogus exporteren. Maar als het goed is staat er bij jou importeren en exporteren. Dit krijg je overigens alleen te zien in de modus bibliotheek. 

Hoe kun je het beste exporteren in lightroom?

Wanneer je op de knop exporteren drukt, krijg je bovenstaande te zien.  We beginnen bovenaan. Daar zie je staan: “Exporteren naar” In dit geval heb ik gekozen voor vaste schijf. Ik zou adviseren om ook hiervoor te kiezen. Je wilt tenslotte je mooi bewerkte foto’s een vaste plek geven.

Dan gaan we naar onderen en heb ik gekozen voor  “zelfde map als origineel”. Waarom? Je hebt je foto’s al eerder op je harde schijf of externe schijf geplaatst. Je wilt je foto’s netjes bij elkaar houden, dan is het handig om het in dezelfde map te plaatsen. Vervolgens heb ik een submapje aangevinkt. Waarom? Omdat ik dan de foto’s die ik in Lightroom bewerkt heb, netjes bij elkaar houd. Ik heb in dit geval de naam, JPG Lightroom gegeven. Dit omdat ik nu weet dat het JPG bestanden zijn en dat dit mijn bewerkte Lightroom foto’s zijn.

Bestandsnaamgeving.

Ik schrijf mijn bestanden altijd op 2 manieren weg. In een lage resolutie en een hoge resolutie. De lage resolutie is handig voor sociale media en de hoge resolutie voor het afdrukken van foto’s.

Bedenk goed wat voor naam je aan je bestand wilt geven. Zelf houd ik altijd de oorspronkelijke bestandsnaam, zodat ik ten aller tijden kan terugvallen op het oorspronkelijke bestand. Bij de lage resolutie noem ik mijn bestand: lage resolutie met de bestandsnaam erachter. Dit is natuurlijk een van de vele manieren en het is uiteindelijk aan jou wat jij een handige manier van wegschrijven vindt.

We hebben het al even gehad over hoge en lage resolutie, maar hoe bepaal je dit nu eigenlijk, juist aan de hand van de kwaliteit van de foto en de resolutie. Ook hier zijn er weer verschillende manieren om een bestand weg te schrijven.

Hoge resolutie

Bestandsinstellingen:

Hier kun je je bestand omzetten naar JPG, (mocht je eerder in RAW gefotografeerd hebben). Dan kun je in de kleurruimte kiezen voor adobe RGB of SRGB. In dit geval staat hij in adobe. De kwaliteit voor een hoge resolutie houd je zo hoog mogelijk.  In dit geval is dit 88%, maar je kunt hem ook op 100% zetten. Hoe hoger, hoe zwaarder het bestand.

Afbeeldingsgrootte

Je ziet hier 240 pixels per cm staan. Dit is het formaat zoals het uit je camera komt. Wil je je bestand groot afdrukken, dan is het aan te raden om dit te wijzigen in 300 DPI

Lage resolutie

Bestandsinstellingen:

Dit kun je op 2 manieren doen.

  • Je kunt de kwaliteit van je afbeelding omlaag schroeven, zodat je afbeelding waardeloos wordt voor andere. Dan zet je de kwaliteit bijvoorbeeld op 33%. Je krijgt dan een laag bestand, maar prima voor op sociale media en makkelijk te laden. Je kunt de kleurruimte terug zetten in sRGB, dit omdat dit bestand kleiner is dan adobe RGB
  • Je kunt de kwaliteit ook hoog houden, maar je bestand in afbeeldingsgrootte passend maken.

Afbeeldingsgrootte:

  • De afbeeldingsgrootte kun je verlagen naar 72 pixels per cm. Je verkleind dan het aantal pixels en je bestand wordt lekker klein.
  • Je kunt de pixels ook op 240 pixels per cm houden, vervolgens vink je passend maken aan. Je kiest dan voor lange rand. (zie hieronder) Eronder kun je het aantal pixels intikken. Je kunt kiezen voor 2048 pixels voor op een website of voor 1400 pixels voor op Facebook. Mocht je voor de laatste manier kiezen (passend maken) van afbeeldingen, dan zijn je afbeeldingen wel iets groter dan in het eerste geval.

De laatste stap voor het exporteren

Uitvoer verscherpen:

Als het goed is heb jij al je fantastische bewerkingen in het programma zelf al gedaan en zou ik als ik jou was het bestand in dit stadia niet meer verscherpen.

Metagegevens:

Dit zijn de gegevens over de fotograaf. Dit kun je eerder invoeren, zodat iedereen weet dat de foto’s die jij wegschrijft ook daadwerkelijk op jouw naam staan. (tijdens de cursus Lightroom wordt hier ook aandacht aan besteed, hoe je dit zou kunnen doen)

Watermerk:

In mijn geval komt links onderin mijn naam te staan. Dit moet je van te voren instellen. Bij mijn afbeeldingen in lage resolutie voeg ik dit toe, anders niet.

Naverwerking:

Hier kies je:  niets doen

Nu mag je eindelijk op de knop exporteren in Lightroom drukken,  je kunt nu bewust en met een gerust hart je bestanden versturen.

Bedankt voor het lezen van mijn Blog.

Wil jij het uiterste uit Lightroom halen? Alle verstopte handigheidjes gebruiken, een echte workflow krijgen in het programma? Kom dan vanaf vrijdagochtend 1 december 2023 op cursus in Alkmaar

Meer info

Eén antwoord op “Exporteren in Lightroom”

  1. Beste Jolanda, Heb je berichtje even over het hoofd gezien. Voor Facebook Insta maak je je foto´s klein. Voor aan de muur groot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *