Compact en zoom camera’s

Compact camera

Is fotografie wel iets voor jou?

Of ik precies weet wat voor camera jij moet kopen, nee dat weet ik uiteraard niet, maar inmiddels zijn er vele camera’s door mijn handen gegaan en kan ik een gedegen uitleg geven over de verschillende type camera’s.

Waarom koop je een camera?

Je wilt een verschil maken met je telefoon. Ik hoor vaak de tekst, ja mijn telefoon kan ook hele mooie foto’s maken. Waarom zou je dan überhaupt nog een camera kopen.

Juist ja, jij wilt het verschil maken met “gewone” foto’s.

De eerste stap om dit te doen is een compact camera te kopen.

Compact camera

Het woord zegt het al. Dit is de meest compacte van de 3 genoemde camera’s. De lens zit vast aan de camera, de sensor is klein en er is geen mogelijkheid voor een losse flitser. Diafragma, ISO en sluitertijd instellingen zijn meestal minimaal. De kwaliteit van een compact camera hangt af van de kwaliteit van de chip die erin zit.  Zelf ben ik van mening dat deze camera prima geschikt is als je weinig fotografeert en de camera overwegend tijdens zomervakanties gebruikt.

Deze camera is geschikt voor de weinig eisende fotograaf. 

compact en zoom camera's
compact en zoom camera's

Lekker inzoomen

Tegenwoordig richten compact camera’s zich vaak op het inzoomen. Wat uiteraard een groot voordeel is boven je telefoon. Er zit een lens op en deze lens kan extreem inzoomen. Super handig zou je denken. Best wel, maar het heeft ook een groot nadeel. Hoe meer je inzoomt, hoe meer je last krijgt van bewegingsonscherpte. Hoe meer je inzoomt, hoe lastiger fotograferen wordt.

Iets van voordelen

Maar goed, ik wil uiteraard niet geheel negatief zijn over dit type camera. Het  is de eerste stap om fotograaf te worden en het is makkelijk mee te nemen. Ik moet wel zeggen dat de kwaliteit van het beeld van dit type mij niet geheel tegen valt.  Hij doet zeker niet onder voor instap spiegelreflex camera’s en systeem camera’s.

compact en zoom camera's

Nadeel

Uhhhhhhhhhhm ja,

Als je het mij vraagt en je wilt echt iets met fotografie gaan doen, spaar alsjeblieft nog € 200.- meer, ga op zoek naar een goede 2e hands en ga een camera kopen waarbij de lenzen los gedraaid kunnen worden.

Het inzoomen is inderdaad leuk, maar wil je ook nog iets van scherpte diepte aanbrengen, dan ga je echt gefrustreerd rond lopen met deze camera en kijk je jaloers naar de camera’s die dit wel kunnen.

Alvast het aanbod bekijken, wat jij kunt volgen met jou gekozen camera. En geloof me ook met jouw compact camera kun je gewoon op cursus komen en vooruit komen. Het gaat erom dat je plezier gaat krijgen met fotograferen.

Cursusaanbod