Kleur bekennen
“Hoe bepaal je nu wat de juiste kleur is”
Afgelopen week kwam er een leuk berichtje mijn mailbox binnen van de fotofabriek. Zij vroegen of ik hun fotoboek wilde testen.Hier had ik wel oren naar. Het programma werd spoedig op mijn computer gedownload en het maken van mijn natuurboek kon beginnen. Ik realiseerde me eens te meer dat een juiste kleurstelling een foto kan maken of breken en besloot om mijn ervaringen in deze blog met jullie te delen!
Je foto zo kleurecht mogelijk maken.
Mijn natuurfoto’s stonden al even op mijn computer te verstoffen. Bij sommige foto’s had ik een prima witbalans, maar eerlijk is eerlijk, sommige foto’s waren niet kleurecht.
Hoe zorg je voor een juiste witbalans?
De witbalans is aan te passen in je camera. Indien je gebruik maakt van de voor instellingen “witbalans” kan Je foto bij waardes zoals bewolkt en schaduw een gele gloed vertonen. Hierdoor is je witbalans nog niet perfect. Je kunt dit verbeteren door je witbalans via de “custom” stand te fotograferen. Custom wil zeggen dat je je witbalans handmatig gaat instellen. Je fotografeert een grijs vlak, bijvoorbeeld een meegebrachte grijs kaart. Daarna ga je op exact dezelfde plek een foto maken met de juiste witbalans . Tijdens de gevorderde cursus wordt hier volop aandacht aan besteed. Goed zoals ik al zei, sommige foto’s hadden niet de juiste witbalans, hoe kun je dit oplossen? Juist, gebruik maken van het programma Lightroom
Je RAW foto toevoegen aan Lightroom
Je foto is nu van je camera terecht gekomen in Lightroom. In Lightroom kun je weer je witbalans aanpassen. Wat zeer handig is. Maar let op! Als je op je laptop werkt, kan je scherm een vertekend beeld geven, je bent dus feitelijk een kleur aan het aanpassen terwijl de kleur op je scherm niet goed wordt weergegeven.
Hoe los je dit op?
Je kunt zorgen voor een vast scherm. Zorg dat dit scherm op een vaste plek komt te staan. Niet te dicht bij het raam, waarbij de lichtomstandigheden redelijk gelijk zijn. Dan ga je je scherm kalibreren. Hier een voorbeeld van apparaten die dit kunnen. Je foto’s staan op een vast scherm, je scherm is gekalibreerd, nu kan het bijstellen van de kleuren starten. In Lightroom heb je hier een heel handig pipet voor in de modus ontwikkelen. Op onderstaande foto zie je een grijsvlak op de foto. Dit heb ik verkregen met het pipet. Het pipet is te vinden aan de rechterkant, waarbij je temperatuur en kleurtint ziet. Het pipet kun je oppakken en naar een grijs vlak in de foto brengen, zoals hieronder. Op die manier kun je je kleurtint bijstellen.
Je foto is nu zo kleurecht mogelijk.
Waarom zo kleurecht mogelijk?”
Je kunt namelijk je foto’s op 2 verschillende manieren van je camera afhalen, namelijk sRGB of AdobeRGB. Oke, zul je zeggen, wat kun je hiermee. Kort gezegd, zegt het iets over de hoeveelheid kleurtinten die wordt gebruikt. Dit wil nog niet zeggen dat hoe meer kleurtinten er worden gebruikt, hoe beter de kleur van de foto.
Er is nog een manier om je foto’s zo kleurecht mogelijk te maken en dat is gebruik maken van een kleurenkaart. Deze kun je bij je beeldscherm houden om zo te controleren of de kleuren die je op het scherm ziet overeenkomen met de kleuren op de kaart. Bijvoorbeeld: ” je hebt een geel korenveld gefotografeerd, dan houd je de kleurenkaart erbij en controleer je of het koren ook echt geel is”.
De fotocentrale
Je hebt echt alles uit de kast getrokken, kosten nog moeite gespaard. Je hebt je foto’s vooraf met de juiste witbalans gefotografeerd, je hebt je beeldscherm gekalibreerd, je hebt een kleurenkaart erbij gehouden en je gaat nu bestellen. Jou kan niets meer overkomen.
De fotocentrale in dit verhaal de fotofabriek heeft zijn eigen machines afgesteld en zij doen hun uiterste best om de kleuren zo goed mogelijk weer te geven, maar uit ervaring weet ik dat je foto’s vaak iets donkerder uit de centrale komen dan je zou willen. Dit betekent dat je altijd een proefdruk moet laten maken, voordat je grote opdrachten gaat versturen. Communiceer hier goed over met degene waar je je foto’s laat afdrukken en stel je beeldscherm iets bij waar nodig.
cursusaanbod
aanmelden