Blog
Diafragma, scherpte diepte met de camera
Wat een geluk. Jij mag alvast een stuk uit het boek lezen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de opmaak.
Inmiddels geef ik 10 jaar fotografie cursus. Alle ervaringen en vragen van de afgelopen jaren zijn meegenomen in het vervaardigen van het boek over de basis van fotografie.
Het is opgebouwd uit een stukje theorie, voorbeelden en leuke opdrachten
Welke informatie ontvang je in het boek
Dit hoofdstuk start met het instellen van het diafragma in jou camera. Tevens lees je in het boek wat diafragma is en wat voor effect dit heeft. Het hoofdstuk gaat verder met een aantal voorbeelden. Deze voorbeelden worden hier met jou gedeeld. Het hoofdstuk eindigt met nuttige opdrachten.
Wat is van invloed op het diafragma
Er zijn meer dingen van invloed op het diafragmagetal. Niet alleen het getal bepaalt de hoeveelheid scherpte, maar ook de manier waarop je het gaat toepassen. Wanneer je dichter naar je onderwerp loopt en gaat inzoomen, dan vergroot je het effect van scherp onscherp. Kijk maar eens naar de foto’s hieronder. Deze foto’s zijn met dezelfde lens, identieke ISO-waarde, gelijke sluitertijd en zelfs met hetzelfde diafragmagetal gemaakt.
Het diafragmagetal is f/3.5, toch zijn ze anders. Het effect is bij de ene foto groter, dan bij de andere.
Dat heeft te maken met de afstand die jij hebt tot je onderwerp. Bij de eerste foto is met 55 mm ingezoomd. Heb jij een kitlens van 17-55 mm, dan kun je dit gewoon toepassen. Je zoomt in met 55 mm, gaat echt dicht bij de bloem staan( ongeveer op 25 cm afstand), stelt scherp en maakt de foto. Zorg ervoor dat de bloem vrij staat van zijn achtergrond. Als het namelijk een muurbloem is, dan heb je geen diepte en kan jouw camera ook geen diepte laten zien. Zoals je ziet zit er een goede afstand tussen de klaproos en zijn achtergrond. Ga je te dichtbij staan, dan kan de camera zijn foto niet maken. Je brandpuntsafstand is dan te dichtbij. Doe een stap achteruit en je zult zien dat de camera weer kan scherpstellen. Het punt waar je scherp stelt, is ook het punt waar jouw camera zijn diafragma toepast.
De tweede foto is gemaakt met een groothoek van 17 mm en er is wat meer afstand genomen van de klaproos. Je ziet direct dat de klaproos scherp is, maar dat de bloemen die ernaast staan ook scherp worden, ondanks dat je een diafragma van f/3.5 hebt gebruikt. Naast je diafragmagetal zijn afstand en inzoomen ook van belang.
Nog een voorbeeld
De twee voorbeelden hiervoor waren beide gemaakt met een diafragma van f/3.5. Het grote verschil was dat de eerste met 55 mm was ingezoomd en de tweede met 17 mm. Bij de foto van 55 mm kon je zien dat de klaproos scherp was en de achtergrond mooi onscherp. Dit had te maken met de afstand tot het onderwerp. De foto is redelijk dichtbij de klaproos gemaakt, tevens was er voldoende afstand tussen de klaproos en zijn achtergrond.
Onderstaande foto’s zijn beide ingezoomd met 55 mm. De camera staat op exact dezelfde plek. Toch zijn de foto’s anders.
Doet diafragma iets
De eerste foto is gemaakt met een diafragma van f/20.
Je ziet dat de klaproos scherp wordt, ondanks dat er ingezoomd is. De achtergrond wordt ook redelijk scherp. Je kunt hierbij stellen dat diafragma wel degelijk invloed heeft op het eindresultaat van de plaat.
Dit is exact dezelfde foto als in het vorige voorbeeld. Het diafragma is f/3.5. Je ziet nu hoe lager het diafragmagetal, hoe minder er scherp wordt.
Nog meer weten
Mocht je nu nog meer willen weten? hoe het met de instellingen van je camera zit en hoe je het effect met diafragma kunt vergroten en verkleinen. Kijk eens bij het cursusaanbod.
Zou je een optie op het boek willen linda@lindakarels.nl