Diafragma, scherpte diepte

Blog

Diafragma, scherpte diepte

 

Hoe zit dat eigenlijk. Dat bloemetje mooi scherp en de achtergrond lekker wazig. De ultieme foto voor elke natuurfotograaf.

Maar ja, hoe doe je dat eigenlijk?

Als eerste ga je opzoek naar een onderwerp, in dit geval een bloemetje.

De juiste afstand

Zorg dat je een juiste afstand hebt tot het bloemetje. De juiste afstand? Maar wat is de juiste afstand?

Met een telelens kun je lekker inzoomen, zodat je het bloemetje naar je toe haalt, maar let op hoe meer je inzoomt, hoe meer bewegingsonscherpte je kunt krijgen door je eigen beweging. Je hebt te maken met je eigen hefboom effect. Kijk maar eens langs de lijn op het voetbalveld. Al deze (meestal mannen) hebben een monopot statief om hun eigen beweging te minimaliseren. Dus ga je starten met fotograferen, zoom niet teveel in.

Zorg voor een juiste afstand tussen je bloemetje en de achtergrond. Hoe groter deze afstand is, hoe groter het effect wordt van scherp onscherp.

Maak vrienden met je bloemetje. Vrienden worden met het bloemetje, wordt het nog gekker? nee dat valt wel mee. Ik wil daarmee zeggen dat je best een stap naar voren mag doen, zodat je voor jou gevoel redelijk dicht op het bloemetje zit. Ehhm ja niet te dichtbij, dan weigert je camera, doe dan gewoon een stapje terug.

Ik ga je hieronder 2 voorbeelden laten zien.

1/1600 ste, F3.5, ISO 250, 55 mm ingezoomd
1/1600 ste, F3.5, ISO 250, 17 mm

Je ziet hierboven 2 afbeeldingen waarbij je bij de bovenste afbeelding het effect van scherpte diepte hebt en bij de onderste niet. Zoals je kunt zien zijn de foto’s met ongeveer dezelfde waardes gemaakt. Wat is dan het verschil?

Ik ga het je vertellen

De bovenste foto is een beetje ingezoomd en de onderste niet. Hierdoor kom je iets dichterbij het bloemetje, wat ik al eerder zei een beetje vrienden worden en je krijgt het effect van scherpte, diepte. Bij de tweede foto is de afstand groter, waardoor er meer scherp is. Je verliest dan het effect van scherpte, diepte. Wat verder opvalt is dat de afstand van de eerste foto tot de achtergrond groot genoeg is om het effect van scherp onscherp te krijgen. Mocht je de foto naar beneden maken, dan is er een kleinere afstand van het bloemetje naar de grond en heb je minder het effect van scherp onscherp. Kortom het valt en staat met de mate van inzoomen, afstand tot je onderwerp en de afstand van je onderwerp tot de achtergrond.

Mocht je nu nog meer willen weten? hoe het met de instellingen van je camera zit en hoe je het effect met diafragma kunt vergroten en verkleinen. Kijk eens bij het cursusaanbod.