Eenvoudig uit de automaat van je camera

De eerste stap uit de automaat

Hier ga je de eerste stap uit de automaat zetten. We gaan de camera echt gebruiken. Jij gaat erachter komen wat alle standen betekenen en gaat dit uitproberen. Zorg dat je camera start klaar is.

Nikon camera, uit de automaat
Je ziet hier een Nikon camera. Bovenop zie je de standen om uit de automaat te fotograferen.

Semiautomatisch

Zowel de P-, A-, AV-, T-, TV- en S- stand zijn semiautomatische standen. Je wordt een handje geholpen. Er wordt telkens een balans gemaakt tussen sluitertijd, diafragma en ISO-waarde. In deze standen heb jij zeggenschap over één of twee van deze elementen. De camera zorgt ervoor dat de overige waardes daar zo goed mogelijk op aansluiten. Zo hoef jij niet in een keer diafragma, sluitertijd en ISO-waarde te bepalen, maar helpt de camera jouw op weg.

We gaan eens bekijken waar al deze functies te vinden zijn. Boven op jouw camera zie je verschillende letters staan. P-, A-, AV-, T-, S-, of TV- en M. Mocht deze knop er niet op staan, dan kun je dit vinden in het menu. Heb jij een eenvoudige camera, dan kan het zijn dat je deze functie niet kunt bedienen.

Compact of eenvoudige camera

Compact camera’s en eenvoudige systeemcamera’s bieden deze mogelijkheid niet altijd. Kijk dan vooral wat wel de mogelijkheden zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag met de voor ingestelde functies zoals landschap, nacht etc. Soms zitten de instellingen verstopt in het menu. Klik op menu en kijk of je P-, A-, AV-, T-, S- of TV- en M tegenkomt. Dan kun je in de camera de instellingen toepassen.

Fuji, Eenvoudig uit de automaat
Je ziet hier een Fuji, deze werkt net even anders dan de overige camera’s.

De P-stand

De P-stand is de eerste stap uit de automaat, hierin kun jij je ISO-waarde bepalen. Waarna de camera het juiste diafragma en sluitertijd kiest. Je kunt er ook voor kiezen om de ISO-waarde op automatisch te laten staan. Verder kun je in deze stand de foto donkerder of lichter maken (belichtingscompensatie) en jij kunt bepalen waar de camera scherp stelt.

De A- of AV-stand

In de A- of AV- stand bepaal jij het diafragma (scherpte-diepte). Je kunt een klein deel scherp maken en de rest onscherp. Dit wordt aangegeven met het F-getal. Dit getal kun je hoger en lager zetten. De ene camera praat over A, de andere over AV. Deze instellingen doen exact hetzelfde. Het zegt iets over Aperture Value of te wel scherpte diepte. In deze stand kiest het toestel zijn sluitertijd. Bij de ISO-waarde kun je kiezen, deze kun je in automatisch laten staan of vastzetten. Tevens kun je de foto lichter of donkerder maken (belichtingscompensatie) en je scherpstelpunt verplaatsen.

Lumix, eenvoudig uit de automaat
Dit is een Lumix, hierbij kun je het wieltje indrukken.

De T-, S- of TV-stand

Zet jij je camera in de voorinstelling sluitertijd ( T-, S-,TV-), dan bepaal jij hoelang jouw sluiter open staat. TV staat voor time Value, T voor time Priority. Bij een langzame sluitertijd is er beweging waarneembaar, bij een snelle sluitertijd kun je het beeld stilzetten. De camera kiest zijn diafragma, ook heb je zeggenschap over de ISO-waarde. Jij bepaalt of deze automatisch loopt of dat deze vastgezet wordt. Het maakt niet uit of er S-, T- of TV- staat. Elke camera heeft zijn eigen benaming, maar doet exact hetzelfde. Ook in deze stand kun je je scherpstelpunt verplaatsen en kun je de foto lichter of donkerder maken (belichtingscompensatie).

De M-stand

De M staat voor Manueel (handmatig). In de M-stand bepaal jij de sluitertijd, de ISO-waarde en het diafragma. In de M-stand kun je gebruik maken van een lichtmeter die aangeeft of jouw foto juist belicht is. Het is wel mogelijk om in de M-stand de ISO-waarde op automatisch te zetten. Verder in het boek wordt uitgelegd hoe je dit kunt instellen.

Zou jij meer willen lezen, dat kan hier