Je foto weer eens afdrukken!

Je foto weer eens afdrukken

Je kent het wel, je zet netjes je foto’s op de computer en als je mazzel hebt wordt de foto ook nog op een externe harde schijf opgeslagen. Je denkt dat je je foto’s hebt gewaarborgd, maar het gebeurt vaak genoeg dat de harde schijf naar verloop van jaren niet meer doet wat hij moet doen. Je bent vergeten al je foto’s op een nieuwe harde schijf te plaatsen.

Ouderwets afdrukken

Dan kan ouderwets afdrukken een optie zijn. Dat kan uiteraard in een fotoboek, maar ook los. Ik weet we plakken geen fotoboeken meer in, maar hoe blij word je niet als je ergens in een laatje foto’s van vroeger terug vind.

Dat gevoel, ja dat gevoel is leuk om ook voor later voor je kinderen te bewaren.

Maar hoe en wat tegenwoordig? De fotoafdrukzaken zijn langzaam uit het beeld verdwenen, soms staat er bij de Hema nog een verdwaald foto afdrukapparaat.

Een foto van mijn over, overgrootmoeder
Hier tussen deze mensen mijn overgrootvader en -moeder.

Afdrukken voor later

Wat ben ik blij dat mijn over, overgrootmoeder foto’s heeft laten afdrukken, wat voor die tijd heel bijzonder was en wat ben ik blij dat ik mijn overgrootvader en -moeder op een foto terug kan vinden.

Hoe leuk is het niet als jou achter, achter, achterkleinkinderen ergens een verdwaalde foto vindt, dat ze later niet eerst naar een specialist moeten om de harde schijf weer aan de praat je krijgen, maar dat ze gewoon ergens een verdwaalde foto van vroeger vinden.

Afdrukken voor jaren

Ik ga je nu vertellen hoe je foto’s kunt afdrukken die weer jaren mee gaan. Er is een verschil tussen het apparaat wat bij de Hema te vinden is en afdrukken met het chemische proces. Fuji drukt nog steeds ouderwets af . Er worden 7 lagen inkt gebruikt die het papier ingaan en niet op het papier gaan. Duurzaam kun je het niet noemen, alhoewel de Fuji fabrieken hun uiterste best doen om duurzaam af te drukken. De grootste Fuji fotoverwerker is te vinden in Tilburg. Je vraagt je dan misschien af wat dat apparaat bij de Hema doet, jep die drukt ook foto’s af, waarbij de inkt niet in het papier komt, maar op het papier. Het chemische proces wordt achterwegen gelaten. Je foto zijn gewoon minder lang houdbaar, ze vergelen sneller.

Waar kun je eenvoudig je foto’s af laten drukken

Dus voordat je op je eigen huis tuin en keuken printertje op afdrukken drukt, bedenk dan dat dit maar een tijdelijk afdrukje is. Jij wilt natuurlijk foto’s krijgen, welk eeuwig in goede conditie blijven.

Afdrukken ANNO 2020

Als je op onderzoek uit gaat kom je in een woud van afdrukcentrales, advertenties van derde die denken dat zij de aller, aller aller beste zijn.

Wat is het beste voor jou?

Ik maak een onderscheid tussen afdruk abonnementen, ouderwets afdrukken en leuke grappige kleine printers. De keuze is aan jou, wat past het beste bij jou.

We starten met ouderwets afdrukken.

Om een goede vergelijking te maken tussen de maandelijkse abonnementen, zijn de prijzen per 10 afdrukken per maand. Ik neem dan als uitgangspunt de prijs van de afdrukken van 10 x 15 cm. De HEMA, Albert Heijn en het Kruitvat maken gebruik van CEWE. Hun foto’s worden in Duitsland bij CEWE afgedrukt. CEWE kom ik later op terug. Zij bieden de standaard afdrukken aan, waarbij de kwaliteit nog wel eens kan variëren. Ben je niet te kritisch en ga je voor goedkoop, dan is dit een goede keuze. De foto’s worden via het chemische proces afgedrukt, waarbij het voordeel is dat de foto’s lang bewaard blijven. De één uur services laat ik even achterwegen. Ik richt me op de afdrukcentrales . CEWE komt overigens heel goed uit de bus. Je kunt ook rechtstreeks bij CEWE bestellen. Zij voorzien ook in een speciale app. Je kunt allerlei formaten af laten drukken, creatieve afdrukken maken. De keuze is reuze. In dit blog houd ik me bij de standaard afdrukken van 10×15. Bij CEWE kun je deze ook op Fuji papier af laten drukken. Kies hier gewoon voor. Ik zou zeggen voor die paar cent extra heb je wel kwaliteit. Ook Profotonet levert kwaliteit. Je dient bij deze site wel goed je aandacht erbij te houden, voordat je het verkeerd doet, maar de foto’s zijn kwalitatief hoogwaardig. De keuze uit diverse soorten papier is enorm. tijdens mijn gevorderde cursus deel 2 vertel ik hier alles over.

HEMA, maandelijks 10 foto’s af laten drukken en ophalen in de winkel, kosten € 3.50

CEWE, maandelijks 10 foto’s op echt FUJI papier, inclusief verzendkosten € 6.29

Profotonet, maandelijks 10 foto’s inclusief opstart en verzendkosten € 6.80

Abonnementen met leuke mogelijkheden

Er zijn nieuwe vormen van afdrukken op de markt gekomen, Makkelijk, direct vanaf je smartphone en een stok achter de deur om elke maand af te drukken.

Er zijn 2 leveranciers die ik ga beschrijven. Dat zijn klikkie en Timelapp. Het nieuwe afdrukken in abonnementsvorm. Dit type is handig als je overwegend foto’s maakt met je telefoon. Na een maand gebruik je de app en stuur je je foto’s op. De betaling gaat automatisch. Bij klikkie worden je afbeeldingen in verschillende formaten geleverd ook in groot formaat. Bij Timelapp heb je keuze uit vierkant of 10×15 cm

Klikkie, verschillende afmetingen in totaal 10 afbeeldingen incl. verzendkosten 7.95

Timelapp, 10 afbeeldingen van 10×15 cm of 10x 10 cm incl. verzendkosten €6.-

Zelf afdrukken

Geen afdrukcentrales, niet wachten, maar gewoon zelf doen. Let wel, de inkt komt op het papier en niet erin. Je product is minder lang houdbaar. En er zijn op dit gebied ontwikkelingen. Er wordt gebruik gemaakt van ZINK technologie. ZINK, zul je denken. De inkt zit niet meer in het apparaat maar in het papier. Ik vertel er zo meer over. houd je aandacht nog even vast, hahaha.

Ook hier heb je weer keuze uit verschillende type printers. Wil je gewoon 10×15 cm afdrukken dan kun je kiezen voor de Canon Selphy. Je hebt dan wel inkt nodig en speciaal papier. Ik heb de volgende berekening gemaakt. De printer gaat gemiddeld 5 jaar mee. Dan zijn de kosten € 2.-  per maand voor het gebruik van de printer.  Het papier en de inkt zijn best duur. Dan moet je rekenen op € 0,70 cent per afdruk. Dus zelf afdrukken via de canon Selphy, 10 foto’s van 10×15 cm , €9.-

Je wilt de printer ook makkelijk meenemen en zo kunnen aansluiten op je telefoon dan komen we uit bij de Zoemini van Canon en de HP Sprocket. Ze ontlopen elkaar echt niet zoveel. Dit zijn zakformaat printertjes, waarbij het papier ook de grote van zakformaat heeft gekregen. Het papier is 5 x 7 cm. schattige kleine blaadjes. Maar het is bijzonder speciaal papier.


https://tweakers.net/nieuws/39480/polaroid-presenteert-inktloze-printtechnologie.html (Bron foto)

Zoals je hierboven kunt zien bestaat het papier uit verschillende lagen. Het printertje heeft dus geen inkt nodig. Dat is wel heel fijn, dan hoef je dat ook niet te kopen en kan je niet zonder inkt komen te zitten.

Kosten CANON en HP Sprocket voor 10 afbeeldingen van 5 x 7 cm per maand incl. aanschafkosten. € 7.70

Pin me niet vast aan de prijzen, het is een moment opname en kan uiteraard in de loop der tijd of per levering verschillen.

Ik hoop je voldoende te hebben geïnformeerd. Wil je meer weten over afdrukken of de mobiele telefoon dan zijn deze cursussen misschien iets voor jou. Leuk als wij elkaar eens treffen.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *