Fotograferen in RAW

RAW

“Fotografeer jij al in RAW”

Je hebt vast wel eens de term voorbij horen komen. Fotografeer jij al in RAW?

Wat is dat eigenlijk? 

RAW betekent niets meer dan ruw. Het is geen afkorting zoals JPEG ( Joint Photographic Experts Group.)

Een foto is opgebouwd uit RGB (rood, groen, blauw). Dit is de opbouw van kleuren in elke camera. Indien je in RAW fotografeert, dan worden alle RGB pixels behouden.  Wanneer je in JPEG fotografeert, maakt je camera een compromis en bepaald zelf welke pixels hij wil behouden. Vaak kun je ook de kwaliteit in JPEG instellen. Hoe lager de kwaliteit, hoe minder pixels er behouden blijven.

Waarom fotografeert dan toch niet iedereen direct in RAW?

Wanneer je in RAW (ruw) gaat fotograferen krijg je zeer grote bestanden. Doordat alle pixels behouden blijven, heeft je SD of Flash kaart veel opslag ruimte per foto nodig. Niet alleen de kaart in je camera heeft veel opslagruimte nodig, ook je computer. Een ander nadeel is dat je niets kunt met een ruw bestand. Een fotocentrale weigert je foto, het maken van een fotoboek is onmogelijk en sociale media herkent het bestand niet.

Waarom overstappen?

Je wilt meer met je foto’s. Je wordt steeds kritischer. Je wilt het optimale uit je foto’s halen. Dan kun je je camera overzetten in RAW. Wat moet je hiervoor doen. Zorg dat je RAW bestanden herkent worden op je computer. Vaak moet je even een programma van je eigen type camera downloaden, zodat het bestand gelezen kan worden.  Je gaat aan de slag met een bewerkingsprogramma. Zelf werk ik met Lightroom en Photoshop. Mijn ervaring met goedkopere programma’s is dat je al snel vast loopt in de mogelijkheden, maar het is altijd het proberen waard.

Zonder bewerkingsprogramma is het niet aan te raden om in RAW te gaan fotograferen. Waarom niet?

  • Je kunt je bestanden niet omzetten naar JPEG
  • Je kunt je foto’s niet verbeteren.

Het verbeteren van je foto’s, dat is wat je wilt met je RAW bestand. Je hebt in feite het negatief van de foto in handen en jij bent degene die deze foto mooier kan maken. Daarvoor fotografeer je in RAW, je hebt veel meer mogelijkheden.

Zou jij graag je foto’s willen bewerken in het programma lightroom

Een programma als Lightroom is een perfect hulpmiddel. Je kunt ervoor zorgen dat je witbalans perfect wordt, je kunt je foto rechtzetten, bijsnijden en je hebt vele opties die de foto’s helderder maken, meer verzadiging en optimaliseren. De mogelijkheden zijn eindeloos zou je zeggen.

Let op!

Zorg ervoor dat de kwaliteit van je foto uit je camera goed is. Hoe slechter de foto, hoe meer je moet bijstellen, hoe meer dit van de kwaliteit van de foto af gaat, ook in RAW. Hoe meer je aan de foto gaat bijsnijden (croppen). Hoe slechter de foto wordt. De mogelijkheden zijn dus niet eindeloos.

Eindresultaat

Je hebt je RAW bestand bewerkt, geheel aan jouw wensen. Nu wordt het tijd om je foto om te zetten naar JPEG.  In Lightroom kun je dit heel makkelijk omzetten. Tevens kun je de kwaliteit van je foto bepalen. Zelf zorg ik voor een foto in hoge resolutie en lage resolutie. Waarom is dit handig? De foto in lage resolutie kun je direct gebruiken voor sociale media en de foto in hoge resolutie is prima geschikt om te ontwikkelen.

Hier vind je het aanbod van de fotografie cursussen in Alkmaar

Op de hoogte blijven?

Succes.