Creativiteit in het onderwijs

Fotografiecursus 

Een wens voor het onderwijs

 

Al 10 jaar bied ik met veel plezier fotografie projecten aan in het onderwijs. Ik mag telkens een kijkje nemen op een andere school en dat is leuk. Hoe doen ze het hier, wat is de sfeer, maar vooral, hoe kan ik zorgen voor een stukje creativiteit.

Win win situatie

Wat me opvalt is dat leerkrachten veel taken hebben en dan komt er ook nog zo een muts iets met creativiteit doen.

Er zijn scholen waar ze een circuit aanbieden. Dan komen er mensen van verschillende disciplines. De een is muzikaal, de ander is goed met figuurzagen, de volgende is heel sportief en ik doe iets met fotografie. Je zou me ook kunnen bellen voor brei en haak projecten.

En dat is dus mijn wens voor vele scholen. 

Als leerkracht kun je even ademhalen. Zelf heb je geen leerlingen. Je kunt even rondkijken en de kinderen aanschouwen op een andere manier.

Ineens veranderd die muts die iets creatiefs wilt doen met jouw klas, in dat leuke mens die jouw verlichting komt brengen.

Kleine groepen

Door het circuit werk ik met een kleine groep, waardoor ik aandacht en tijd heb voor de leerlingen. Het project bestaat vaak uit 4 keer, waardoor we iets op kunnen bouwen en het echt leerzame lessen worden.

Het project draait al, maar ik wens dit voor veel meer scholen rondom Alkmaar.

En wat doen we dan zoal tijdens de lessen?

Zoals je hieronder kunt zien gaan we aan de slag met kleurenfilters, schaduw, compositie, maar ook spelen met licht. Met een zaklamp een figuur maken en werken met langzame sluitertijden. 

fotografie voor kinderen fotografie voor kinderen fotografie voor kinderen fotografie voor kinderen

We maken ook korte stopmotion filmpjes zoals hieronder, illusie fotografie waarbij de skeelers groter lijken dan de voeten. Verder gaan we de wijk in. Daar kunnen we aan de slag gaan met lijnenspel, maar ook andere onderwerpen die we tegen komen.

Kortom een andere kijk op de wereld.

 

Hoe krijg jij een project op de school van je kind of in de klas?

Er wordt met diverse partijen samengewerkt voor het geven van fotografiecursussen.

Zowel naschools, in de klas, als cultuur projecten kun je me voor inhuren.

Er wordt samengewerkt met Artiance, centrum voor de kunsten en cultuur primair in Alkmaar. Hiermee worden cultuurprojecten in de klas uitgevoerd. Zoals het onderstaande project in de molen.

Verder is er een Samenwerking met SAKS, Stichting Alkmaarse katholieke scholen. Daar ben ik te vinden in de talentencirkel.

Gewoon bij jullie thuis

Denk je, dit zou ik met een aantal vriendjes, een paar lessen bij ons thuis willen in de buurt van Alkmaar? Dat kan. Het meest geschikt voor de groepen 6,7,8   

Privélessen voor kinderen is ook mogelijk.

Privélessen kosten € 50.-per uur.  Heb je 6 kinderen verzameld, dan is dit bedrag door 6. (maximaal 8 leerlingen)

Is het meer dan 5 km vanaf de Roskamstraat 53 te Alkmaar. Dan wordt er reistijd en reiskosten gerekend. Dat bedraagt € 1,10 per km. 

 

Cultuurproject

Onderstaande foto’s is een cultuurproject gefotografeerd op de Teun de jager school in Schoorl. De molen bestond 250 jaar en de kinderen zijn gekleed in oude kledij. 


Onderstaande foto’s zijn gefotografeerd tijdens naschoolse fotoactiviteiten op scholen.

    Benieuwd naar het overige fotografie cursusaanbod in Alkmaar en omstreken klik hier