Importeren in Lightroom

Jij wilt gebruik maken van Lightroom, dan is de eerste stap het importeren van je foto’s.

Maar hoe doe je dat?

Zorg er eerst voor dat je foto’s op je harde schijf of je externe schijf een plaats krijgen.

Ga niet direct je foto’s vanuit je camera in lightroom plaatsen, maar geef ze eerste een mooie plek op je schijf. Mooie plek, jep. Zorg ervoor dat je een mapje maakt, dat je dit mapje in het goede mapje zet. Denk dus van te voren na hoe je je foto’s graag wilt ordenen. Bijvoorbeeld een mapje met natuurfoto’s en daarin zet je al je natuurfoto’s of een mapje vakantiefoto’s, daar plaats je dan je vakantiefoto’s in. Of de foto’s van je kinderen. In dat mapje kun je dan een onderverdeling maken met data, zodat er een goede orde in zit. Heb je een Apple dan kun je ze niet vanuit de cloud importeren. De cloud zet de foto’s telkens op een andere plaats. Je hebt dan een externe harde schijf nodig.

JIj hebt uiteraard netjes je foto’s een vaste plek gegeven. Dan kunnen we nu importeren.

Modus bibliotheek

Je ziet hierboven dat we in de modus bibliotheek zitten, dat is belangrijk want dan zie je links onderin twee knoppen. Importeren en exporteren.

Ja het gaat nu echt beginnen, jij gaat jouw foto’s importeren. Dat kunnen RAW foto’s zijn, maar ook gewoon JPG foto’s. RAW bestanden zijn veel groter, waarbij je meer mogelijkheden hebt in het nabewerken.

Importeren

Je hebt nu op importeren gedrukt en er komt in een nieuw scherm. Niet in paniek raken, het komt echt goed. Je ziet onderstaand scherm. Links zie je staan bron, daar ga jij opzoek naar je opgeslagen foto’s. Dat kan zijn op je harde schijf of op een externe schijf. Je hebt je mapje een naam gegeven en gaat opzoek naar die naam. Je ziet ook allerlei pijltjes staan, druk daar maar eens op, als er een mapje onder hangt komt dat mapje tevoorschijn. Die pijltjes kun je in en uitklappen. Als je de juiste map hebt gevonden, open je deze map. Alle foto’s die in deze map staan komen tevoorschijn. Als het goed is staat er bij elke foto een vinkje dat deze geactiveerd is om te importeren.


Zijn we er al?

Nee nog niet, Je ziet bovenin staan Kopiëren als DNG, kopiëren, verplaatsen, toevoegen

Als je de foto vanaf je camera gaat kopiëren als DNG, dan verklein je je RAW bestand, je bestand wordt omgezet naar een algemeen bestand. Elke fabrikant maakt namelijk gebruik van ander type RAW bestand. Tevens kun je in een DNG bestand je gegevens in je bestand direct meesturen door Command-S of CTRL-S. Door op te slaan in DNG raakt je comp niet overvol.

Kopiëren is kopiëren vanaf je camera. Verplaatsen, dan verplaats je je bestanden en toevoegen is een van de meest gebruikte handelingen. Je hebt je foto’s al op je harde schijf en externe schijf geplaatst, het enige wat je doet is je foto’s aan lightroom toevoegen.

Hierboven is ingezoomd op de rechterkant van je scherm importeren. Controleer of deze waardes naar wens staan

Voorvertoning maken: deze zet je op minimaal, hoe hoger je deze zet zoals 1:1, hoe langzamer het programma wordt. Je kunt het uitproberen, maar gaat je veel tijd kosten.

Slimme voorvertoning maken: Stel je hebt je externe schijf los gekoppeld. Dan kun je slimme voorvertoning aanvinken, de wijzigingen die je dan aanbrengt in je foto, worden later op de foto’s van de harde schijf automatisch meegenomen. Je kunt dan zonder dat je externe schijf aan je computer hangt gewoon aan het werk, anders kan dat niet.

Toepassen tijdens importeren:

ontwikkelinstellingen: Hierbij kun je vooraf aangeven dat je alle foto’s alvast in zwart wit wilt of dat er een ander filter overheen gegooid wordt. (uhmmmm ik gebruik deze toepassing nooit)

Metagegevens: Dit kan heel handig zijn, je voegt namelijk jouw gegevens toe, zodat iedereen weet dat de copyrightrechten bij jou liggen. Dit komt niet aan de voorkant van je foto te staan, maar wordt als het ware aan de foto gehangen.

Trefwoorden: tijdens de cursus Lightroom ga ik je uitgebreid uitleggen hoe je trefwoorden het beste kunt inzetten. Deze toepassing is van essentieel belang bij het terugvinden van je foto’s.

Heb je alles ingevuld naar wens, druk dan op de knop importeren en je foto’s komen automatisch in de modus bibliotheek terecht.

Ik hoop dat ik je een stapje verder in de wereld van fotografie en bewerken heb geholpen. Meer weten, kijk even bij de overige blogs. Meer te weten komen over fotografie of Lightroom, kijk gerust wat het cursusaanbod is.