Inzoomen met de camera

Inzoomen met de camera

Wat een geluk. Jij mag alvast een stukje uit het boek lezen.  Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de opmaak. 

Inmiddels geef ik 10 jaar fotografie cursus. Alle ervaringen en vragen van de afgelopen jaren zijn meegenomen in het vervaardigen van het boek over de basis van fotografie. 

Het is opgebouwd uit een stukje theorie, voorbeelden en leuke opdrachten.

Inzoomen met de camera

Hieronder laat ik je aan de hand van onderstaande foto’s zien wat er gebeurt als je gaat inzoomen.

Een briesje, prachtige wolken, blauwe lucht, koud. Het IJsselmeer klotst op de achtergrond. De camera wordt in gereedheid gezet. Een karakteristieke plaat van Enkhuizen. Het statief wordt uitgeklapt en stevig neergezet. De lens wordt volledig uit gezoomd. We starten met 24 mm. We kunnen spreken van groothoek. Je hebt ook groothoeklenzen van 10 mm, 12 mm of 18 mm. Hoe kleiner het getal, hoe meer er aan de zijkant op de foto komt.

Doordat de camera op statief staat ben ik goed in staat om alle foto’s op exact dezelfde plek te maken. De foto’s hieronder zijn dan ook vanuit hetzelfde standpunt gemaakt, maar telkens een klein stukje ingezoomd. De zijkanten van je beeld worden eraf gehaald. Je focust steeds meer op een punt.

We zoomen in op de eerste foto die gefotografeerd is met 24 mm. Je ziet links de stoelen, rechts zie je een groot deel van het schuine dak. Links zie je nog een deel van de schuur, aan de voorkant zie je een stuk gras. De mate van inzoomen heeft een groot effect op je uiteindelijke beeld. De foto eronder is gemaakt met een brandpuntafstand van 33 mm. Dat is maar ongeveer 10 mm meer ingezoomd. Je ziet het grote verschil. Het gras aan de voorkant is eraf, de schuur rechts is verdwenen, de omgevallen stoel en de troep zijn uit beeld. Zelfde plaats, zelfde lens en dezelfde instellingen: alleen 10 mm meer ingezoomd.

De onderste foto is ingezoomd met 47 mm. Mocht je een kitlens hebben van 18-55 mm, dan ben je in staat om deze foto’s te maken. Daar heb je echt geen speciale lens voor nodig. Wat opvalt, is dat er een heel deel van de boot weg is, de emmer is niet meer te zien en de punt van de toren is eraf. Verder is de schuur aan de linkerkant verdwenen. Het inzoomen, kun je vergelijken met een verrekijker. Met een verrekijker kun je je beeld ook naar voren halen. Je zoomt dan als het waren in op de toren. Het in- en uitzoomen heeft effect op wat er uiteindelijk op jouw foto komt en wat er scherp wordt. Een klein verschil met inzoomen kan ervoor zorgen dat je foto er anders uit gaat zien.

Houd de website in de gaten voor het volgende deel

Een cursus basisfotografie volgen, kijk hier

Een optie op het boek

 

inzoomen met de camera
24 mm ingezoomd
inzoomen met de camera
33 mm ingezoomd
inzoomen met de camera
47 mm ingezoomd