Lightroom VS Lightroom Classic

Blog Lightroom VS Lightroom Classic

Wat is het verschil tussen Lightroom en Lightroom Classic?

In dit blog leg ik het je uit.

Lightroom VS Lightroom Classic

Lightroom VS Lightroom Classic

Hierboven zie je een afbeelding uit Lightroom. Dit is de vereenvoudigede versie van Lightroom Classic.

Dat is heel fijn op je mobiel of op een tablet. Wil je even snel een aantal plaatjes verbeteren, dan is dit top. Met de schuifjes aan de rechterkant kun je de afbeelding eenvoudig bijschaven.

Tevens kun je hier kiezen voor de voorinstellingen van Lightroom. Hierbij kun je uit vele suggesties kiezen.

Foto’s eenvoudig zoeken in Lightroom

Bovenin zie je een vergrootglas, hier kun je je afbeeldingen zoeken. Dit is makkelijker gemaakt dan Lightroom Classic. In Lightroom Classic dien je eerst een naam te geven aan je foto. In Lightroom tik je bijvoorbeeld herfst in, dan komen alle herfst foto’s tevoorschijn.

Cloud

In Lightroom worden je foto’s opgeslagen in de cloud. Dat is handig, wanneer je telefoon crasht, dan kun je gewoon bij je bestanden. Tevens kun je je bestanden op meerdere apparaten gebruiken.

Waarom zou ik dan voor Lightroom Classic gaan?

Meer mogelijkheden

Zoals je op bovenstaande foto kunt zien, ziet Lightroom Classic er ingewikkelder uit dan Lightroom. Je hebt meer mogelijkheden.

Een super snelle workflow

Eerlijk is eerlijk, als je Lightroom Classic gewend bent, dan wil je niet meer terug. Zet er 1000 foto’s in en binnen no time ben je terug naar 100. Met de F vergroot ik even mijn foto. Dan kan ik direct zien of deze goed scherp is. Met de L kan ik het licht uit zetten. Zo kan je rustig werken.

De magische knop

Dan heb ik een magische knop: de X. Deze zit ook in Lightroom, maar daar is deze knop lang niet zo magisch. Met de X, kan ik met een druk op de knop al mijn slechte foto’s eruit werpen. Ik kan deze zelfs van mijn harde schijf verwijderen.

In Lightroom zet je alleen je beste foto’s, maar in Classic ga je kijken wat je beste foto’s zijn. Verder kun je in Classic de sneltoets N gebruiken. Hier vergelijk je je foto´s met elkaar. In een oog opslag kun je kijken wie wel en wie niet leuk kijkt op welke foto. Eenvoudig selecteer je de beste foto’s en ben je de slechte foto’s weer kwijt.

Een grote reis maken

Onderweg op je reis kun je je afbeeldingen even snel met Lightroom bewerken en naar het thuisfront sturen.

Maar wil je je vakantie foto´s goed ordenen, dan heb je Classic nodig. Tevens kun je een GPS Trigger aan je camera koppelen. In Classic kun je dan direct zien waar de foto gemaakt is. Zelfs is het hierin mogelijk om een fotoboek te maken. Alhoewel ik hier nooit voor kies.

Waarom heeft Lightroom ervoor gekozen om Lightroom op de voorgrond te zetten?

Lightroom is eenvoudige dan Lightroom Classic. Je kunt het ook op je mobiel gebruiken en het is toegankelijk.

Je maakt altijd een serie foto’s. Zelfs van een stel paddenstoelen kom ik met 100 stuks thuis. Dan ben ik ongelofelijk blij dat ik Classic heb. Ik selecteer nooit voor. Op mijn grote scherm kan ik goed zien of een foto scherp is.

Mijn allerbeste plaatjes selecteer ik met 5 sterren, dan druk je gewoon op het cijfer 5. Dit kun je ook in de Lightroom versie. Mijn 5 sterren die ga ik bewerken. De rest kan ik of met de X verwijderen of op de achtergrond zetten. Zo kan ik volledig focussen op de geselecteerde plaatjes.

Beste Lightroom

Graag zou ik willen dat je in de Lightroom versie ook een keuze kunt maken en heel eenvoudig foto’s kunt weg gooien. Zo heb je het beste van beide werelden in een programma.

Het optimale uit Lightroom halen? In de wintermaanden geef ik cursus.